Valorile angro ale cotațiilor și ale prețurile de tranzacționare ale energiei – în general, dar rezumând acest comunicat strict la cele ale energiei electrice – cunosc creșteri accelerate, susținute de o volatilitate extremă. ACCER înțege că aceste evoluții conduc sau vor conduce la creșterea prețurilor de furnizare la consumatorii finali a energiei electrice și apreciază furnizorii care nu au intervenit asupra acestor prețuri garantate și invariabile. Totodata, ACCER este conștientă de dificultatea în care se regăsesc majoritatea participanților la piața de energie electrică, inclusiv furnizorii, atât datorită majorării nivelului prețurilor, cât și a contextului pandemic care încă se propagă. În schimb, considerăm că toți actorii din piața de energie – în întregul acesteia – trebuie să respecte aspecte fundamentale pentru funcționarea corectă a acesteia.
Interesul consumatorilor de energie electrică pentru produse predictibile (contracte ferme cu prețuri garantate și invariabile) și pentru produse, care să îi implice activ în achiziția angro a energiei electrice, a crescut de la an la an și ne angajăm să îi sprijin pe aceștia în înțelegerea tuturor avantajelor și dezavantajelor, pe care fiecare tip de produs le generează, astfel încât consumatorii să poată opta informat și în acord cu viziunile interne. Consumatorii de energie electrică, inclusiv cei care au optat pentru produse predictibile, s-au confruntat pe parcursul acestui an cu situații complicate, datorită nerespectării angajamentelor de către furnizorii de energie electrică:
Neasumarea riscurilor de piață de către furnizorii de energie electrică, prin majorarea de către aceștia a prețurilor deja contractate de către consumatori, condiționată de încetarea anticipată a contractului;
Maximizarea profitabilității de către furnizorii de energie electrică, prin rezilierea nefondată contractual sau prin denunțarea unilaterală a contractelor, furnizorii neavând acest ultim drept conform Legii energiei, în scopul vânzării în piața angro la prețuri mai ridicate, a cantităților aferente contractelor;
Transferarea de costuri suplimentare, de către furnizorii de energie electrică, ale căror valoare nu poate fi individualizată în acord cu impactul generat specific de către consumator, prin invocarea unor noi reglementări, care nu stipulează sarcina directă de plată a consumatorilor.
“Împreună putem influența în mod direct dezvoltarea acestora (n. r. a piețelor de energie), în interesul echitabil al tuturor participanților la piață” este parte din angajamentul ACCER și considerăm că buna colaborare dintre toți actorii din piața de energie este un alt aspect fundamental pentru funcționarea corectă a acesteia.
Apreciem demersul furnizorilor de energie electrică de expunere publică a motivelor privind evoluția pieței și contăm pe sprijinul acestora, dar și al tuturor marilor producători, autorităților și operatorilor, în facilitarea înțelegerii precise de către consumatorii de energie a tuturor elementelor, care au condus la:
Creșterea rapidă și accentuată a prețurilor de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare;
Decuplarea curbelor de creștere, a valorilor angro ale prețurilor de tranzacționare și ale cotațiilor energiei electrice și a valorilor certificatelor pentru emisii de CO2, în sensul avansului înregistrat de cea din urmă.
Asociației Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER) a fost fondată recent, identificând nevoia vitalizării promovării intereselor industriei românești, respectiv a companiilor cu un impact însemnat al costurilor cu energia în activitatea desfășurată, în relația cu toți actori din piețele de energie și își propune să determine și să centralizeze implicarea companiilor consumatoare de energie, formând astfel o voce comună a industriei românești, prin reprezentarea și asistarea membrilor în aspecte legate de energie.
Vă asigurăm de deplina noastră colaborare!
Concentrând energia industriei românești
pe implicarea activă și comună în dezvoltarea echitabilă a pieței de energie,
contribuim direct asupra modelării impactului energiei
în competitivitatea și siguranța industriei românești.
Persoană de contact: Theodor Livinschi, Vicepreședinte
Date de contact: secretariat@accer.ro/ +40 745 383 346
Dată publicare: 05.08.2021
Document:
Comentarios